Υγεία
Comment 1

Οδοντιατρική Αισθητική

Στη σημερινή κοινωνία, η εμφάνισή  παίζει σημαντικό ρόλο στη  ζωή κάθε ατόμου. Τις περισσότερες φορές επηρεάζει τον εργασιακό  χώρο, τους φίλους  ακόμα και την επιλογή  συντρόφου. Ο γάλλος συγγραφέας  Nicolas Chamfort αναφέρει πως μία μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μία χαμένη μέρα. Ένα όμορφο χαμόγελο βελτιώνει τη διάθεση κάθε ανθρώπου αλλά και συντελεί στην αυτοπεποίθησή του. Και αν δεν έχουμε όμορφο χαμόγελο; Ποτέ δεν είναι αργά να το αποκτήσουμε.

Ορθοδοντική 1

Η ορθοδοντική είναι η επιστήμη που μελετά την αύξηση και ανάπτυξη του προσώπου καθώς και τη σύγκλειση, τον τρόπο δηλαδή που τα δόντια έρχονται σε επαφή. Η πρακτική άσκηση της ορθοδοντικής συνίσταται στην μετακίνηση των δοντιών με αποτέλεσμα την αρμονική σύγκλειση. Ταυτόχρονα όμως με τη μετακίνηση των δοντιών η ορθοδοντική συντελεί ουσιαστικά στην αισθητική του προσώπου, του στόματος και του χαμόγελου. Ο ορθοδοντικός για να μετακινήσει τα δόντια χρησιμοποιεί ειδικές ακίνητες ή κινητές συσκευές. Παλαιότερα ήταν γενικά αποδεκτό, ότι ορθοδοντική θεραπεία χρειάζονται κυρίως τα παιδιά. Οι καιροί όμως άλλαξαν και όλοι δικαιούνται ένα όμορφο χαμόγελο, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν είχαν την δυνατότητα να το αποκτήσουν στην παιδική τους ηλικία. Η μετακίνηση   των δοντιών ,ίσως ,εκλαμβάνεται ως μία επίπονη και αντιαισθητική διαδικασία. Η τεχνολογία της ορθοδοντικής όμως άλλαξε πολύ τα τελευταία χρόνια, κάνοντας τη θεραπεία ευχάριστη. Έχουν δημιουργηθεί καινούργιες επιλογές θεραπείας πέρα από την κλασική με τα μεταλλικά σιδεράκια. Με άλλα λόγια η ορθοδοντική θεραπεία προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της σύγχρονης αισθητικής. Διαφανείς νάρθηκες, σιδεράκια που συγκολούνται στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών (γλωσσική τεχνική), αλλά και λευκά σιδεράκια είναι μερικές από τις αισθητικές επιλογές που ο ορθοδοντικός μπορεί να προσφέρει σήμερα στους ασθενείς του.

Ορθοδοντική 2

Όταν όμως έχουμε στραβά δόντια πέρα από την αισθητική παράμετρο, υπάρχουν και κίνδυνοι για την στοματική υγιεινή. Για παράδειγμα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανισθεί περιοδοντική νόσος. Με άλλα λόγια να δημιουργηθούν προβλήματα στα ούλα. Επίσης οι τροφές που εγκλωβίζονται ανάμεσα από τα στραβά δόντια δημιουργούν πλάκα και τερηδόνα σε μεγαλύτερο βαθμό, με τελικό αποτέλεσμα να επιταχύνεται η φθορά των στραβών δοντιών. Επίσης τα στραβά δόντια προκαλούν προβλήματα στη σύγκλειση με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πολλές φορές πόνος ή δυσφορία στην άρθρωση της κάτω γνάθου.

Διάφορες ερευνητικές εργασίες απέδειξαν ότι οι βελτιώσεις της εμφάνισης του προσώπου και του χαμόγελου συντελούν σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση των ατόμων. Έτσι για λόγους υγιεινής αλλά και αισθητικής, είναι σημαντικό να γίνεται ορθοδοντική θεραπεία που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα όμορφο χαμόγελο για την υπόλοιπη ζωή.

 

Ιωάννης Α. Τσολάκης DMD, MSD  –  Μεταπτυχιακός φοιτητής της ορθοδοντικής στο Case Western Reserve University των ΗΠΑ.

1 σχόλιο

  1. Ωραίο το άρθρο σας! Εξηγείτε πολλά. Δυστυχώς πολλοί παραμελούν την στοματική τους υγεία..
    Είχα και εγω προβλήματα με τα δόντια μου αλλά ευτυχώς τωρά είμαι μια χαρά!
    Μετά από πολλή έρευνα (επειδή ήταν περίπλοκο το θεμα μου) βρήκα καταπληκτικό οδοντίατρο!
    http://www.orthomiras.gr

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.