Αυτή τη φορά εορταστικά η ομάδα του thessdenthess συνάντησε τραγουδιστές και τραγουδίστριες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι δήλωσαν τις σκέψεις τους για την κατάσταση που βιώνουμε από την ξεχωριστή οπτική τους. Όλοι τους αξιόλογοι και μοναδικής αξίας… Σας ευχαριστούμε πολύ..
Η Εύη Σιαμαντά:
«Οι επιπτώσεις της παρούσας κατάστασης που όλοι βιώνουμε, λίγο πολύ μας έχουν βάλει στην διαδικασία αυτοκριτικής , αυτογνωσίας για την θέση όλων μας σ αυτόν τον πλανήτη ως μονάδων και ως συνόλου.
Οπωσδήποτε διαχωρίζονται σε θετικές και αρνητικές..
Προσωπικά νιώθω πως τώρα πια είναι πλέον πασιφανές πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε οι άνθρωποι την προσωπική επαφή και πως πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως ο καθένας μας αποτελεί κομμάτι του όλου . Το ίντερνετ μας δίνει την δυνατότητα φυσικά να διατηρήσουμε αυτήν την επαφή με νέα μορφή ωστόσο παραπληροφορεί και διασπείρει τον φόβο που μόνο θετικά αποτελέσματα δεν έχει εκθέτοντας μας σε επικίνδυνες και ασαφείς πληροφορίες.
Όσον αφορά στις συνέπειες που έχει το φαινόμενο «μάντρωμα» στις οικογενειακές σχέσεις φαίνεται πως είναι κι αυτός ένας πολύ νευραλγικός τομέας που αναπόφευκτα πολλοί πρέπει να αντιμετωπίσουν . Το θετικό σενάριο είναι βέβαια ότι συσπείρωσε και ένωσε την οικογένεια και το αρνητικό ότι τώρα πια οι προβληματικές καταστάσεις σε μια μη υγιώς δομημένη οικογένεια οξύνονται πράγμα το οποίο η θα οδηγήσει σε αμετάκλητα αδιέξοδα η θα είναι μεγάλη ευκαιρία για την λύτρωση η οποία προϋποθέτει προσωπική συναισθηματική ισορροπία από όλες τις πλευρές.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως ο τρόπος διαχείρισης της συναισθηματικής πραγματικότητας του καθενός μας θα είναι αυτός που θα φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα Τέλος πιστεύω πως σε κάθε περίπτωση βιώνουμε μια μεγάλη ευκαιρία να αναθεωρήσουμε την στάση μας απέναντι στη ζωή και τις Αξίες της»
Ο Πάνος Ζώης:
« Το μεγαλύτερο καλό της όλης κατάστασης είναι ότι επαναξιολογούμε τα θέλω μας και τις προτεραιότητες μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για να μην γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Επιπλέον, αποκαθηλώνεται καθετί «αναγκαίο». Ανούσιοι celebrities ξεθωριάζουν, πολιτικοί σωτήρες αποκαθηλώνονται και ήρωες της διπλανής πόρτας δικαιώνονται. Είναι κι αυτό μια νίκη. Επιπλέον, αυτό που ακούω από παιδί είναι ότι οι παρέες γράφουν ιστορία. Και αυτή η απομόνωση που ζούμε τώρα με φοβίζει γιατί τις περισσότερες φορές η συνήθεια είναι κακός σύμμαχος και εδραιώνει καταστάσεις και συμπεριφορές. Ένα άλλο αρνητικό της καραντίνας είναι ότι γινόμαστε περισσότερο καχύποπτοι και ψάχνουμε αφορμές να διχαστούμε. Ίσως ενεργοποιούνται κάποιοι μηχανισμοί άμυνας και υπερισχύει το ένστικτο επιβίωσης. Ας είμαστε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι. Μα πάνω απ´όλα Άνθρωποι»
Η Ιόλη Πενταρά:
«Αυτή η κατάσταση που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολη. Η μοναξιά, η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο είναι κοινά για όλους συναισθήματα τα οποία νιώθουμε καθημερινά πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα. Μέσα από αυτήν την κατάσταση όμως πιστεύω θα μάθουμε με αισιοδοξία να εκτιμάμε περισσότερο τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας, την υγεία μας και όλα όσα είχαμε ως τώρα δεδομένα! Stay positive!»
Ο Θάνος Παπαγεωργίου:
«Το θετικό αυτής την κατάστασης είναι ο ελεύθερος χρόνος που έχουμε ώστε να ολοκληρώσουμε πράγματα τα οποία είχαμε αφήσει στη μέση είτε για να βρούμε νέες ασχολίες και δημιουργίες. Το βασικό αρνητικό είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος και ο συνεχής αυξανόμενος αριθμός θανάτων παγκοσμίως»
Ο Βασίλης Στόλης:
«Οι δυσκολίες εν μέσω πανδημίας είναι πως οι καλλιτέχνες μένουν χωρίς εισόδημα από τη στιγμή που δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, οι οποίες να σημειωθεί ότι είχαν ήδη αρχίσει να ακυρώνονται από τα τέλη Φεβρουαρίου στην είδηση της αύξησης των κρουσμάτων στην γειτονική Ιταλία, και τα πρώτα μέτρα στήριξης δεν προέβλεπαν αυτή την ελάχιστη επιδότηση για το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιτεχνών. Επιπλέον, δεν έχουν την επαφή με το κοινό στη συχνότητα και τον βαθμό που την είχαν (αν εξαιρέσουμε το διαδίκτυο) κι έτσι «στεγνώνουν» από κάτι πολύ σημαντικό για τον καλλιτέχνη που είναι η διαδραστική επαφή με τον κόσμο που τον αφορά η τέχνη του. Από την άλλη πλευρά, έχουν πλέον πολύ χρόνο διαθέσιμο για μελέτη, πρόβες, οργάνωση καινούριων προγραμμάτων, παραστάσεων κτλ και γενικότερα για την αυτοβελτίωση τους κτλ.
Αυτή η διαθεσιμότητα χρόνου ενδεχομένως να βοηθάει και στον τομέα της δημιουργίας καλλιτεχνικών έργων και της δημιουργικότητας γενικότερα (νέες μορφές επικοινωνίας με το κοινό μέσω ίντερνετ κτλ)
Ωστόσο ισχύουν και τα αρνητικά που ισχύουν για όλους. Η έλλειψη αφής, αγαπημένων προσώπων, συνευρέσεων, παρέας και χαβαλέ αλλά και η γενικότερη έλλειψη της συλλογικής ζωής είναι απάνθρωπη κατάσταση για όλους, πόσο μάλλον για τους καλλιτέχνες που έχουν πιο ευαίσθητο ψυχικό κόσμο».
Ο Φίλιππος Μαχαιρας:
«Όσον αφορά το κλάδο μας αλλά και άλλους σίγουρα υπάρχει μεγάλη πληγή, η οικονομία μας και φυσικά εμείς που έχουμε μηδενική εργασία και δε ξέρουμε μέχρι πότε θα πάει αυτό. Επιπλέον, από ψυχολογική οπτική η καραντίνα κλονίζει τη ψυχική υγεία των ανθρώπων και τους επηρεάζει τις περισσότερες φορές αρνητικά. Θετικά στοιχεία δε μπορώ να βρω ωστόσο αν το δούμε σφαιρικά, ο παγκόσμιος περιορισμός των μέσων μεταφοράς και πολλών μεγάλων επιχειρήσεων που επηρεάζουν το περιβάλλον αυτή τη στιγμή βοηθάει τον πλανήτη και το κλίμα να ανασάνει και να καθαρίσει κάπως…»
Ο Χρήστος Εμμανουήλ:
«Οι δυσκολίες είναι σοβαρές όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές αλλά και η οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η ανθρωπότητα μετά από όλο αυτό..ωστόσο ελπίζω μετά από αυτό που θα περάσουμε να έχουμε γίνει όλοι λίγο καλύτεροι άνθρωποι να αγαπήσουμε περισσότερο τον διπλανό μας και να εκτιμήσουμε όσο περισσότερο γίνεται τις βασικές αξίες της ζωής»