-Αναστασία πώς ασχολήθηκες με την συγγραφή;
Από μικρό παιδί μου άρεσε να φτιάχνω δικές μου ιστορίες και έτρεχα πάντα στους μεγαλύτερους να τις πω. Κάποιο νεράιδα από το ποτάμι ήθελε να με πάρει να χορέψουμε, ένα σπουργίτι ήρθε και μου είπε ένα τραγούδι. Αλλά δυστυχώς οι μεγάλοι δεν έχουν πάντα χρόνο να ακούσουν τις ιστορίες των παιδιών, οπότε κι ο θείος μου με παρότρυνε να αρχίσω να τα γράφω. Ξεκίνησα με παραμύθια κι αργότερα όταν έμαθα την ιστορία του παππού μου θεώρησα οτι θα ήταν καλό να ακουστεί και πέρα από τα όρια της οικογένειας μου.
-Οπότε αυτή είναι αληθινή ιστορία;
Είναι εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία. Ο Ντίνος (ήρωας του βιβλίου) και ο παππούς ο Σέμις έχουν κοινή αρχή. Δηλαδή κι οι δυο γεννήθηκαν σε ένα μικρό χωριό της Πελοποννήσου, ήταν 7 χρόνια στρατιώτες και για να αποφύγουν την Μικρασιατική καταστροφή μπήκαν σε ένα καράβι και πήγαν λαθρομετανάστες στην Αμερική. Από εκεί κι έπειτα όμως οι πορείες τους στην ζωή αλλάζει.
- Άρα η ιστορία έχει να κάνει με το πως εδραιώθηκε ο Ντίνος στην Αμερική;
Ουσιαστικά μέσα από την πορεία του Ντίνου βλέπουμε άγνωστα κομμάτια της ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής. Το Κραχ του 1929, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πώς ανταπεξήλθαν οι Έλληνες εκεί.
- Έκανες έρευνα για να τα γράψεις αυτά;
Με βάση την ιστορία του παππού έψαξα όλη εκείνη την ιστορική περίοδο. Είδα ντοκιμαντέρ, διάβασα τα ιστορικά γεγονότα. Προσπάθησα να βρω άρθρα από εφημερίδες.
- Σε αυτή την έρευνα υπήρχε κάτι που σε συγκλόνισε; Σε έκανε να χάσεις τον ύπνο σου;
Ναι. Η αντιμετώπιση των πρώτων Ελλήνων από την Κου Κλουξ Κλαν. Μετά τους έγχρωμους μας κυνηγούσαν γιατί δεν μας θεωρούσαν λευκούς. Είμαστε πιο μελαχρινοί λόγω του ήλιου που έχει κάψει το δέρμα μας, μαζευόμασταν σε γλέντια κάτι που μας έκανε ταραξίες στα μάτια τους. Έχω βρει μάλιστα και αγγελίες εκείνης της εποχής που ζητούσαν τσαγκάρη σε μια δουλειά και είχε σημείωση οι Έλληνες να μην κάνουν αίτηση. Μέσα από αυτό το κυνήγι δημιουργήθηκαν κι οι ΑΧΕΠΑ. Οπότε μέσα από αυτές τις ιστορίες κατάλαβα πόσο κυνηγημένοι είμαστε ως λαός και είναι ένα καλό παράδειγμα να καταλάβουμε και τους λαούς που είναι κυνηγημένοι κι έρχονται σε εμάς.
- Θα μας πεις κάποια πράγματα για σενα;
Ονομάζομαι Αναστασία. Κατάγομαι από την Βάρδα Ηλείας κι έχω τελειώσει την Γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μένω μόνιμα στην Νεα Υόρκη. Έχω μια κόρη δυο χρονών, την Άλκηστις και εργάζομαι τον τελευταίο χρόνο στον ραδιοφωνικό σταθμό της ομογένειας Cosmos FM 91.5
-Τελειώνοντας υπάρχει κάτι καινούριο που γράφεις αυτήν την εποχή;
Εκεί έξω υπάρχουν πολλές ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν, οπότε έχω ξεκινήσει να τις ακούω.
Το βιβλίο της Αναστασίας Θανασούλα λέγεται «Πατρίδα; Ποιά Πατρίδα;» και διατίθεται από την Anima εκδοτική . Μπορείτε να το προμηθευτείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία ενώ θα βρίσκεται και στο περίπτερο των εκδόσεων στην ΔΕΒΘ.