Η συντακτική ομάδα του thessdenthess συνάντησε ένα νέο πρόσωπο, που με χαμόγελο και ενθουσιασμό αντιμετωπίζει την ζωή περνώντας σε όλους μας τα αισιόδοξα μηνύματά της. Η Μαίρη Βαρσάμη μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Αγαπάει πολύ τα παιδιά γιατί βλέπει στα μάτια τους πάντα μια αλήθεια και μια δίψα για εξερεύνηση και αλλαγή. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι κάτοχος τίτλου MBA. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων στον τομέα των Οικονομικών, της Βιωσιμότητας & της Κλιματικής Αλλαγής.
Σήμερα, είναι Ανεξάρτητη Σύμβουλος Επικοινωνίας, ΕΚΕ & Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ εργάζεται και ως ραδιοφωνική παραγωγός. Απόφασή της είναι ό,τι κάνει σε αυτή τη ζωή να έχει ένα θετικό αντίκτυπο: στον Άνθρωπο, στην Κοινωνία, στο Περιβάλλον, και να το επικοινωνεί, με κάθε τρόπο.
Τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Πιστεύει πως η αλλαγή έρχεται από τις νεότερες γενιές, από τα παιδιά, και πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από το να καταφέρεις να επηρεάσεις θετικά έστω και ένα παιδί να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο ¨Καλώς Ήρθατε στον Πλανήτη Πανδαισία¨ κυκλοφορεί ήδη σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας και online από τις Εκδόσεις Κάκτος.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;
Η συγγραφή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αποτύπωνα τις σκέψεις μου στο χαρτί. Η συναναστροφή μου με αρκετά παιδιά από το περιβάλλον μου, οι απορίες τους και η ανάγκη να βρω έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας μαζί τους με οδήγησε στο να αρχίσω να γράφω παιδικές ιστορίες. Τα θέματα των βιβλίων τα εμπνεύστηκα από τη δουλειά μου αλλά και από τις προσωπικές μου ευαισθησίες. Τα παιδιά αποτελούσαν πάντα πηγή έμπνευσης για εμένα στο να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Έτσι κι εγώ με τη σειρά μου, ευελπιστώ να αφήσω ένα μικρό αποτύπωμα, να αποτελέσουν τα βιβλία μου έμπνευση για τα παιδιά και να καταφέρουν να επηρεάσουν θετικά έστω και ένα από αυτά.
Πώς βρήκατε την έμπνευση για τη δημιουργία των χαρακτήρων στο βιβλίο σας;
Εμπνέομαι από το οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μου, από την καθημερινότητά μου. Οι χαρακτήρες του βιβλίου μου είναι καθημερινά, γήινα πλάσματα, με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό ο καθένας και με ένα διαφορετικό χρώμα. Ο μικρή Ελπίδα είναι ένα αθώο, αποφασιστικό και διαφορετικό κοριτσάκι που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, είναι το παιδί που έχουμε μέσα μας. Η Γαλάτεια, η λευκή γάτα της, είναι ο συνοδοιπόρος της στο όνειρο, η συντροφιά και η ανιδιοτελής αγάπη που βιώνουμε. Ο Ερμής, ο μωβ σκαντζόχοιρος, είναι ο από μηχανής θεός που μας φέρνει την πληροφορία και μας καθοδηγεί, είναι το ένστικτό μας. Ο κίτρινος γεράκος είναι η σοφία και η γνώση που είναι απαραίτητη στη ζωή μας, είναι το σχολείο. Η πράσινη βελανιδιά είναι η φύση, που μας “μιλάει” και μας δίνει πνοή, είναι το σπίτι μας. Ο μπλε αγρότης, είναι αυτός που δουλεύει για μας, μας φροντίζει και μας προσφέρει απλόχερα ότι έχει, είναι οι γονείς μας, οι φίλοι μας, συνάνθρωποί μας. Και τόσοι άλλοι χαρακτήρες…
Σε ποια ηλικία θεωρείτε ότι μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά για κοινωνικά και οικολογικά θέματα; Πιστεύετε ότι γίνεται σωστή δουλειά στα σχολεία σχετικά με την ενημέρωση επί των ζητημάτων που αγγίζει το βιβλίο σας;
Ο χαρακτήρας των παιδιών διαμορφώνεται από 0 έως τα 7 έτη. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά για κοινωνικές και περιβαλλοντικές έννοιες από τότε που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Θεωρώ πως μια καλή ηλικία να ξεκινήσουμε είναι τα 4 έτη. Στους παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πολύ σημαντική και επιτυχημένη προσπάθεια να ενταχθούν στο πρόγραμμά τους και τέτοιου είδους μαθήματα, δραστηριότητες, βιωματικά παιχνίδια και εργαστήρια δεξιοτήτων. Ευελπιστώ κάποια στιγμή αυτό να εφαρμοστεί στα νηπιαγωγεία και δημοτικά όλης της Ελλάδας, από άκρη σε άκρη, ώστε να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στην ενημέρωση επί των ζητημάτων αυτών. Οι δάσκαλοι κάνουν καλή δουλειά, αλλά όλα ξεκινάνε από το σπίτι.
Εάν αφαιρέσουμε τις εικόνες και παραβλέψουμε τον τρόπο γραφής που απευθύνεται σε παιδιά, θεωρείτε ότι θα μπορούσαν και ενήλικες να επωφεληθούν από την ανάγνωση του βιβλίου σας;
Όσο απλή και αυτονόητη κι αν είναι μια έννοια, μόνο και μόνο που ερχόμαστε σε επαφή με αυτή και την υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, σίγουρα επωφελούμαστε. Κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι στα παιδιά μας είναι σαν να κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι επανάληψη σε ότι ήδη γνωρίζουμε. Η καθημερινότητά μας είναι τέτοια που πολλές φορές αμελούμε τα πιο απλά. Τα παιδικά βιβλία και τα ίδια τα παιδιά μας υπενθυμίζουν τα απλά, που είναι όμως και τα πιο σημαντικά.
Πιστεύετε ότι οι νέες γενιές είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε σχέση με τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο σας;
Σίγουρα, οι νέες γενιές είναι πολύ πιο ενημερωμένες για τις σύγχρονες απειλές από την κλιματική και ανθρωπιστική κρίση και συνεπώς πιο ευαισθητοποιημένες σε αυτά τα θέματα. Συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, οι ανάγκες και οι προσδοκίες μας έχουν αλλάξει και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις καταναλωτικές μας συνήθειες. Έχουμε περάσει πλέον σε μια εποχή που δεν ασχολείται μόνο με την ύλη αλλά με την αξία. Επιπλέον, σε έναν κόσμο όπου καθημερινά όλοι επηρεαζόμαστε και επηρεάζουμε, έχουμε αναπτύξει περισσότερο από ποτέ το αίσθημα της ευθύνης για οτιδήποτε κάνουμε. Δεν πρόκειται για μια ακόμα τάση, αλλά για βαθιά γνώση και κατανόηση του εαυτού μας, του συνανθρώπου μας, της γειτονιάς μας, του σπιτιού μας, του πλανήτη μας. Έχουμε όμως πολλή δουλειά ακόμα.
Είστε αισιόδοξη όσον αφορά την εξέλιξη των θεμάτων που περιγράφονται στο βιβλίο σας;
Ναι, πολύ. Η ίδια η συγγραφή παιδικών βιβλίων και κυρίως η συχνή συναναστροφή μου με παιδιά με κάνουν αισιόδοξη. Τα παιδιά με τον αυθορμητισμό, την αθωότητα και την αποφασιστικότητά τους σε κάνουν να πιστεύεις σε θαύματα. Τα παιδιά πιστεύουν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο και σε κάνουν να πιστέψεις κι εσύ ότι μπορεί να αλλάξει. Και πάντα πίσω τους κρύβεται ένας ενήλικας που τα έχει πάρει από το χέρι και έχει κοπιάσει στο να τους δείξει τον σωστό δρόμο. Όσο θα υπάρχουν ενήλικες που ασχολούνται ουσιαστικά με τα παιδιά τους, όσο θα βλέπω παιδιά ενημερωμένα, εκπαιδευμένα και ευαισθητοποιημένα, αλλά και όσο θα υπάρχουν επαγγελματίες και κρατικοί φορείς που αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα των θεμάτων αυτών και τα έχουν υψηλά στην ατζέντα τους, θα παραμένω αισιόδοξη.
Μέρος των εσόδων από το βιβλίο σας θα διατεθεί στο Make a Wish για την πραγματοποίηση της ευχής ενός παιδιού. Πείτε μας μια δική σας ευχή.
Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά και εύχομαι όλο και λιγότερα από αυτά να έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Προσεύχομαι καθημερινά να είμαστε όλοι καλά, δεν θέλω τίποτα άλλο. Εάν έχουμε την υγεία μας, όλα τα άλλα είναι εφικτά. Πιστεύω πολύ στην αλλαγή και ελπίζω όλο και περισσότεροι από εμάς να προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι γιατί μόνο έτσι επηρεάζουμε θετικά τους γύρω μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο παρά μόνο τον εαυτό μας. Και κάπως έτσι, ίσως αλλάξει και ο κόσμος.
Ετοιμάζετε επόμενα βιβλία;
Ναι. Θα ακολουθήσει μία σειρά από παιδικά βιβλία που σκοπός τους θα είναι επίσης να ευαισθητοποιήσουν τα μικρά παιδιά σε κοινωνικά και οικολογικά θέματα. Το χαρακτηριστικό των ιστοριών που θα ακολουθήσουν είναι το πάντρεμα τουλάχιστον δύο ευαίσθητων θεμάτων ανά βιβλίο. Σε ορισμένες από αυτές τις ιστορίες θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς οι μικροί ήρωες θα αλληλοεπιδράσουν με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες μέσα από καθημερινούς διαλόγους και επιλογές.
Πείτε μας κάτι για τον εαυτό σας που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Νομίζω πως ξέρετε ήδη αρκετά! Κάτι που σίγουρα δεν ξέρουν όσοι απλά με γνωρίζουν είναι πως κουβαλάω μια ωραία, μεγάλη τρέλα. Την τρέλα αυτή την βγάζω μόνο στους πολύ δικούς μου ανθρώπους, σε όσους με ξέρουν πολύ καλά. Σε αυτούς μπορώ να τσαλακωθώ πολύ, να είμαι έντονη, να έχω πολλή ενέργεια, να γίνω η ψυχή της παρέας, να αυτοσαρκαστώ, να τους κάνω να γελάνε. Με τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι ότι είμαι σοβαροφανής, απλώς είμαι πιο συγκρατημένη, διατηρώ πολλές άμυνες, γιατί είμαι αρκετά διαφανής ως άνθρωπος και πληθωρική στα συναισθήματά μου και φοβάμαι πως αν αφεθώ πολύ θα πληγωθώ.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και όνειρα;
Παράλληλα με τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες, επιθυμία μου είναι να ασχοληθώ πιο ουσιαστικά με τα παιδιά. Συνδυαστικά με τη συγγραφή των βιβλίων σκοπεύω να ιδρύσω μία οργάνωση, η οποία θα έχει τη μορφή μιας κινητής μονάδας από εθελοντές επαγγελματίες σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, με τους οποίους θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα διοργανώνοντας εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μικρών παιδιών που ζουν σε ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στη γνώση για αυτά τα θέματα. Προσωπικά, ονειρεύομαι κάποια στιγμή να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια.