Thessdenthess
Σχολιάστε

Η Ζέτα Δούκα στο Thessdenthess

Στα 6 χρόνια λειτουργίας του site ήρθε να ευχηθεί η Ζέτα Δούκα. Με την ξεχωριστή προσωπικότητα της έδωσε «ΑΝΑΣΑ» και πνοή στην ομάδα του thessdenthess.

«Η Θεσσαλονίκη σε μαγεύει θες δεν θες

σου σκλαβώνει το μυαλό, θες δεν θες

την κουβαλάς μέσα σου, θες δεν θες

σε εκπλήσσει, θες δεν θες

κι όσο την γνωρίζεις και σε φέρνει σε επαφή με νέους υπέροχους ανθρώπους, σου χαμογελά με νέα χαμόγελα και σου προσφέρει απλόχερα την ομορφιά της, την αγαπάς και πιο πολύ. θες δεν θες η μάλλον θες μόνο. Πολύ!

να τα εκατοστίσεις thessdenthess.gr είσαι απίθανο όσο και η πόλη σου»

M’ αυτά της τα λόγια ξεκίνησε η πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε μαζί της.

Πώς νιώθεις την μετά metoo εποχή; 

«Καταρχάς είναι εν εξελίξει, και αυτά που έχουν κατατεθεί, είναι στον δρόμο της Δικαιοσύνης. Όμως δηλώνω εντυπωσιασμένη από την κοινωνία των νέων, από το πόσο έτοιμη ήταν τόσο στην διάδοση των ειδήσεων, την συμπαράσταση, την δικαίωση και τη τιμωρία των θυτών  όσο και στην διεκδίκηση ενός καλύτερου πλαισίου, ευθυγραμμισμένου στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου.

Αυτό το διάστημα νιώθω λίγο πιο ήρεμη. Τους τελευταίους μήνες , μέχρι και το Πάσχα, βίωσα έντονη σωματική και συναισθηματική εξουθένωση τόσο με την παρακολούθηση των εξελίξεων, όσο και με τις παρεμβάσεις που θεώρησα ότι όφειλα να κάνω, με όχημα την πολύ μεγάλη απήχηση που είχε στην κοινωνία. Ήταν , εκτός άλλων, μια μοναδική ευκαιρία να αναλογιστεί ο καθένας μας ποια είναι η πραγματική του θέση και αντίληψη απέναντι σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η βία, και αν θέλει να το δείξει εμπράκτως με κάποιον τρόπο. 

Το εντυπωσιακό ήταν ότι υπήρξαν πολλοί που ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας άτυπα όχι θεσμικά με την Σοφία Μπεκατώρου και πραγματοποιήσαμε συναντήσεις σε υπουργεία. Ειδικότερα,  με συγκεκριμένες προτάσεις και πήγαμε μαζί με ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς στο υπουργείο Παιδείας και με νομικούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τις σημαντικές αλλαγές που πρέπει να συμβούν στην εκπαίδευση και τη Δικαιοσύνη αντίστοιχα.

Έτσι, η υπουργός παιδείας , έχει ήδη εξαγγείλει ότι  το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής θα υποχρεωτικό στα σχολεία από το νήπιο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενώ το υπουργείο δικαιοσύνης μας έχει ενημερώσει ότι θα έχει ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας για τα περιστατικά βίας μέχρι το τέλος του Ιουνίου. 

Είναι δυο σπουδαία βήματα!  »

Πως βλέπεις το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια;

«Καταρχάς όλοι οι νόμοι θεωρώ ότι χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Συμφωνώ ότι και το οικογενειακό δίκαιο, χωρίς να είμαι νομικός και να γνωρίζω λεπτομέρειες, χρειαζόταν κι αυτό επικαιροποίηση, ώστε να θέτει σε σωστότερα πλαίσια την ευθύνη και των δυο γονιών απέναντι στο παιδί τους. Το γεγονός όμως ότι ψηφίζεται ένας νόμος που αντιτίθεται σε κάποια σημεία στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αναφέρει και ο ΟΗΕ και την επιβεβλημένη  προσπάθεια πάταξης της βίας και δη της ενδοικογενειακής, Είναι κάτι που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω και σαν πολίτης θα ‘θελα να βγει ένας αρμόδιος να μας εξηγήσει απλά και κατανοητά τι καλύτερο επιχειρείται καλύτερο επι της ουσίας έχει να μας φέρει η επικαιροποίηση του αυτή. Και αφουγκραζόμενος τον παλμό της εποχής και της κοινωνίας, να μας καθησυχάσει οτι λαμβάνει σοβαρά υπ´οψιν τη προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακης βίας, παιδιών και γυναικών ως επι το πλείστον, ιδίως τη στιγμή που τα στατιστικά είναι σοκαριστικά!»

Ζέτα και περιβάλλον 

«Πιστεύω πολύ στην αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον επομένως στηρίζω δράσεις που διαμορφώνουν την οικολογική συνείδηση που όλοι πρέπει να έχουμε»

Ζέτα και τέχνη

« Η τέχνη είναι ένα όχημα να μιλήσεις για αυτά που σ απασχολούν. 

Το θέατρο για παράδειγμα είναι από τους πιο σύντομους τρόπους να μεταφέρεις ο,τιδήποτε στα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων. Το πιο αποτελεσματικό είναι το βιβλίο και δη το παιδικό βιβλίο, γιατί τα παιδιά μέσα από το βιβλίο, διαμορφώνουν συνείδηση και την συνολική τους συμπεριφορά. Τα παιδικά βιβλία μιλούν στον πυρήνα και την καρδιά του μέλλοντος, γι αυτό και θέλουν μεγάλη προσοχή σε αυτά που επικοινωνούν.  Τον Οκτώβριο με το καλό κυκλοφορούν τα πρώτα μου παιδικά βιβλία! Είναι για ηλικίες  4- 8 ετών και καταπιάνονται με τα βασικότερα : την αποδοχή του εαυτού μας και του άλλου, τη δύναμη της φιλίας, την γυναίκεια ενδυνάμωση και την περιβαλλοντική συνείδηση »

Ζέτα και σχέσεις

« Για να μπορέσω να έχω καλές σχέσεις πρέπει καταρχάς να έχω καλή σχέση με τον εαυτό μου. θέλει αγώνα και ψάξιμο κ έρχεται μέσα από μια πορεία μακρόχρονης ψυχανάλυσης. 

Ευτυχώς, έχω φτάσει πλέον στο σημείο να είμαι καλά και να περνάω όμορφα με μένα, αποδεχόμενη κάθε πτυχή της ύπαρξης μου »

Μοιράσου μια ευχή και μια συμβουλή 

«Δεν είμαι πολύ των συμβουλών γιατί νομίζω ότι και να πει ο καθένας όσο σοφό και ψαγμένο να είναι , μπορεί να εντυπωσιάσει αλλά δεν μπορεί να πείσει τον άλλον να το εφαρμόσει. 

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετική περίπτωση . Προτείνω επομένως να κάνουμε δουλειά με τον εαυτό μας, ο καθένας μας ξεχωριστά και κατόπιν όλοι μαζί προκειμένου να προχωρήσουμε με ωραία και σταθερά βήματα σε μια καλύτερη κοινωνία  »

*Κυρία Δούκα σας ευχαριστούμε πολύ, για την στήριξη, την έμπνευση και την προοπτική που δίνετε καταθέτοντας τις σκέψεις σας και  επικοινωνώντας επί της ουσίας!

backstage photos:

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.