Κοινωνία
Σχολιάστε

Nocebo vs Placebo

Είναι σύνηθες πλέον το φαινόμενο Nocebo. Ειδικότερα εμφανίζεται όταν κάποιος επιδεινώνει ο ίδιος την κατάσταση της υγείας του, κυρίως μέσω αρνητικής αυθυποβολής. Η ακριβώς αντίθετη κατάσταση είναι το φαινόμενο placebo. στο Φαινόμενο placebo ο ασθενής παρουσιάζει βελτίωση ενώ λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή μια ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Πρόκειται δηλαδή για φαινόμενο αυθυποβολής, κατά το οποίο, ο ασθενής πιστεύοντας ότι λαμβάνει ένα φάρμακο που θα τον βοηθήσει, εξ’αιτίας αυτής της πεποίθησης και μόνο παρουσιάζει βελτίωση.

Ωστόσο, η βασική αιτία για την πρόκληση του φαινομένου Nocebo είναι η αρνητική διάθεση και ψυχολογία. Επιπλέον προκαλείται και από τον υπερβολικό αριθμό πληροφοριών, τις οποίες δεν μπορεί να διαχειριστεί ο άνθρωπος για παράδειγμα διαβάζοντας τις παρενέργειες ενός φαρμάκου είτε μέσω των οδηγιών είτε μέσω του διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση όλα είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εγκεφάλου!

Στην πρώτη περίπτωση, η κατάσταση συνοδεύεται από την κυριαρχία του φόβου και την πλήρη έλλειψη ψυχραιμίας. Δηλαδή, ο φόβος δημιουργεί άγχος το οποίο με την σειρά του αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς το πιο ευάλωτο. Υπάρχουν πολλές έρευνες και περιπτώσεις υπό εξέταση από διακεκριμένους επιστήμονες για παράδειγμα από τους γιατρούς Έμιλ Γάνσεν και Πάουλ Ένκ στις πανεπιστημιακές κλινικές του Ρέγκενσμπουργκ και του Τίμπινγκεν.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερή η δύναμη και η αξία της καλής και θετικής ψυχολογίας που καλείται να έχει ο καθένας στην πορεία της ζωής του. Επομένως καλούμαστε όλοι να απομακρύνουμε οποιαδήποτε στοιχεία συμβάλουν στην συντήρηση και στην δημιουργία του φαινομένου Nocebo.

Screen Shot 2015-10-18 at 7.48.08 PM

Κωνσταντίνος Λακκάς, Ελεύθερος επαγγελματίας. (Πωλήσεις Ομοιοπαθητικών σκευασμάτων).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.