Υγεία
Comment 1

Η ζάχαρη στην ζωή μας

Τελευταία η ανησυχία του κόσμου σχετικά με τις επιβλαβείς επιδράσεις της ζάχαρης στον οργανισμό του ανθρώπου γίνεται ολοένα και εντονότερη. Η σύνδεση της κατανάλωσης ζάχαρης με την εμφάνιση καρκίνου, γερασμένου δέρματος και με την πρόκληση κακής ποιότητας ύπνου είναι ζητήματα τα οποία θίγονται καθημερινά σε διαδικτυακά άρθρα και περιοδικά, είτε αυτά ισχύουν είτε όχι.

Το υπουργείο υγείας στην Αγγλία δημοσίευσε στοιχεία και αποδείξεις σχετικά με την επίδραση που έχουν διάφοροι παράγοντες διαφήμισης των επεξεργασμένων τροφίμων στην υπερκατανάλωση της ζάχαρης. Σκοπός της δημοσίευσης είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και κυρίως η ανάπτυξη μιας στρατηγικής καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας.

Οι αποδείξεις αυτές συνοψίζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας της Αγγλίας και στα αποτελέσματα των ερευνών περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Ο μεγάλος όγκος διαφημίσεων προϊόντων πλούσιων σε ζάχαρη και η εκτεταμένη προώθηση αυτών οδηγεί στην αύξηση της αγοράς τους σε τέτοια επίπεδα που κάθε οικογενειακό καλάθι αγορών επιβαρύνεται με 6% περισσότερη ζάχαρη.
  2. Η πτώση των επιπέδων ζάχαρης των επεξεργασμένων τροφίμων στη μισή ποσότητα θα μείωνε σημαντικά την κατανάλωσή της.
  3. Η αύξηση των τιμών των προϊόντων που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης, μέσω υποβολής εισφορών και φόρων, θα μείωνε σημαντικά την αγορά και κατ’ επέκταση την κατανάλωσή τους.

Τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να εντείνουν παραπάνω την ανησυχία του κόσμου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως η ζάχαρη αποτελεί την τροφή των κυττάρων του οργανισμού και η πρόσληψή της είναι απαραίτητη. Η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στην ποσότητα κατανάλωσης και στην μορφή της ζάχαρης που καταναλώνεται ώστε να εκμεταλλευτούμε αποκλειστικά τις θετικές επιδράσεις της.

Καρασάββα Σοφία, Τεχνολόγος τροφίμων, Α.Π.Θ

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.