Πρόσφατα, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (Υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), σε ανακοίνωση της χαρακτήρισε τα επεξεργασμένα κρέατα και το Bacon ως καρκινογόνα, εντάσσοντας τα στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα. Ωστόσο μπορεί η κατηγορία να είναι η ίδια, η πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου όμως, είναι πολύ διαφορετική.
Ειδικότερα, το κάπνισμα αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες κατά 2.500% ενώ η καθημερινή κατανάλωση δύο κομματιών bacon αυξάνει τη πιθανότητα εμφανίσεως καρκίνου στο έντερο κατά 18%, που ισοδυναμεί με πιθανότητα 5% αν υπολογισθεί και η συχνότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου. Επομένως, μπορεί το κάπνισμα και η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας, συγκριτικά, το κάπνισμα είναι πολύ πιο βλαβερό απ’ ότι το επεξεργασμένο κρέας.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή στην καθημερινή διατροφή και δη στις κακές συνήθειες.