Απόψεις
Σχολιάστε

Επιχειρηματίες β’ κατηγορίας

Με την έλευση της οικονομικής κρίσης πολλοί επιχειρηματίες κλονίσθηκαν σημαντικά και οι ταμειακές ροές τους άλλαξαν άρδην. Σε αυτό το πλαίσιο οι προγραμματισμένες πληρωμές τόσο των προμηθευτών όσο και των υπαλλήλων τους μπήκαν σε μία τροχιά καθυστέρησης. Πολλοί εξ αυτών, έδειξαν κατανόηση και μπράβο τους καθώς μέσα από την εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί οφείλουν να επιδείξουν σύνεση μέχρι να περάσει ο σκόπελος.

Ωστόσο, από την άλλη, υπάρχουν και εταιρίες που η οικονομική τους πορεία έχει ανοδική τροχιά. Πολλοί από τους επιχειρηματίες αυτών των εταιριών προσπάθησαν να ταυτιστούν με την οικονομική δυσκολία της εποχής και άρχισαν να συμπεριφέρονται στους υπαλλήλους και στους προμηθευτές ως πληγωμένοι από τη κρίση. Στη πραγματικότητα όμως οι επιχειρήσεις αυτές είναι απόλυτα υγιείς και οδεύουν την ανάπτυξη και την εδραίωση τους. Συνήθως τα θύματα αυτής της ακατανόητης υποκρισίας είναι οι υπάλληλοι.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών τους, άλλοτε ημερών και άλλοτε μηνών. Αυτά τα θύματα μπορεί να είναι ακόμα και υπάλληλοι που έχουν δείξει τον ζήλο τους με την εργασία τους, που εργάζονται και πέραν του ωραρίου τους, που εργάζονται και τα σαββατοκύριακα γιατί έτσι έμαθαν να κάνουν. Ο αριθμός τους μεγάλος αλλά η αντίδραση στο φαινόμενο κοινή. Οι περισσότεροι υπομένουν και ελπίζουν στον εξορθολογισμό της λογιστικής πληρωμής τους ενώ μία μικρή μερίδα εγκαταλείπει τον εξευτελισμό αναζητώντας είτε μία νέα εργασία είτε προσφεύγοντας στη λύση της μετανάστευσης.

Με την υιοθέτηση της πρακτικής της καθυστέρησης των πληρωμών χτίζεται το όνομα του «μπαταχτσή επιχειρηματία». Γίνονται μπαταχτσήδες επειδή δεν επιθυμούν την ανταμοιβή. Το ευτύχημα είναι ότι ζούμε σε μία μικρή χώρα και τα νέα κυκλοφορούν. Δεν αργεί ο κλάδος να τους αναδείξει ως αναξιόπιστους, ευκαιριακούς και πρόχειρους. Τα έμπειρα στελέχη δεν επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί τους και αναγκάζονται να απασχολούν «β’ κατηγορίας» επαγγελματίες με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα τους. Στο τέλος, γίνονται και οι ίδιοι επιχειρηματίες β’ κατηγορίας.

Το παραπάνω φαινόμενο αποτελεί μέρος της κρίσης των αξιών που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ελπίζοντας στην εξυγίανση του επιχειρηματικού θεσμού, οι αξίες που διέπουν αυτό το έθνος θα αναδειχθούν και οι εξειδικευμένοι άνθρωποι που έφυγαν θα επιστρέψουν για να ξαναχτίσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.