Special articles
Σχολιάστε

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΧΟΥ – Μια συναισθηματική ορθολογίστρια!

«Τρυφερότητα, ευαισθησία, νάζι, πάθος κι ερωτισμός, ένταση, ζωντάνια κι αυθορμητισμός…» είναι μόλις μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν μια,αν μη τι άλλω έντονη προσωπικότητα με εκρηκτικό ταμπεραμέντο. Ο λόγος για τη Μαριάννα Ζάχου.

Τη συναντήσαμε στη Λάρισα στο γραφείο της, όπου μας παραχώρησε μια ειλικρινή και εγκάρδια συνέντευξη. Εντυπωσιακή, με μια γοητευτική παιδικότητα, διανύει αναμφίβολα μία από τις πιο δημιουργικές της περιόδους. Με αφορμή την ξεχωριστή της παρουσία σε μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Λαρισαίων ‘Η πόλη που μαθαίνει Ποίηση και Μουσική’,  καθώς και σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης, όπως η πρόσφατη εμφάνισή της στη σκηνή του French Keys, η δημιουργική ομάδα του Thessdenthess, την προσέγγισε προκειμένου να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Γεννημένη το 1988 στη Λάρισα, ζει μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιούμενη παράλληλα, τόσο ως δικηγόρος, όσο κι ως μουσικός.  Κοινός παρονομαστής και των δύο, η επαφή με τον άνθρωπο, άλλα και η δυνατότητά που της παρέχεται να τα ασκεί χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς… Η βελούδινη φωνή σε συνδυασμό με την σαγηνευτική της παρουσία αποτελούν τους βασικούς λόγους, για τους οποίους αξίζει να της παραχωρήσουμε εισιτήριο ελευθέρας στα μουσικά μας ταξίδια…
screen-shot-2017-01-25-at-21-48-07

 Photo: Fotis Natsioulis/Φώτης Νατσιούλης

 Σε παρακολουθήσαμε πρόσφατα. Νομίζω πως μεταμορφώνεσαι κυριολεκτικά πάνω στη σκηνή!  Πώς νιώθεις όταν βρίσκεσαι εκεί πάνω και πώς βιώνεις τη μουσική εμπειρία;

Η μουσική και η τέχνη εν γένει, είναι μια μορφή ενέργειας, που διαχέεται στο χώρο, μεταδίδεται από τον έναν στον άλλον κι ολοένα αλλάζει μορφές. Όντας στη σκηνή νιώθω πως υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση επιρροής με το κοινό, μια ΔΙΑ- δράση, την οποία μάλιστα επιδιώκω. Μέσα από αυτή τη σχέση επικοινωνώ όλα τα συναισθήματα και τις διαστάσεις που ενυπάρχουν μέσα μου κι αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά μου. Σίγουρα σε κάθε φάση της ζωής μου κι ανάλογα με την περίσταση, διαμορφώνεται αντιστοίχως και το κάθε πρόγραμμα. Υπάρχουν ωστόσο βασικά δομικά υλικά, πάνω στα οποία πορεύομαι και συνιστούν σημεία αναφοράς μου. Τρυφερότητα κι ευαισθησία, αλλά και νάζι. Ερωτισμός και πάθος, ζωντάνια κι ένταση, κωμικότητα κι αυθορμητισμός, αλλά και βαθείς προβληματισμοί.

Μίλησε μας για αυτά τα υλικά. Ποιά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη φάση στην οποια βρίσκεται η Μαριάννα στον παρόντα χρόνο;

Να σου πω ότι γενικά μ’ αρέσουν τα μελωδικά κι ευαίσθητα τραγούδια και τέτοια συνήθιζα να επιλέγω κατά κύριο λόγο. Επίσης έχω αδυναμία στο στίχο με μυρωδιές και χρώματα Ελλάδας. Σε αντίθεση ωστόσο με το παρελθόν θα έλεγα ότι έχω αρχίσει κι εξωτερικεύω πλέον, πολύ πιο έντονα την ενέργεια και τη ζωντάνια μου πάνω στη σκηνή. Αυτό διότι αναμφίβολα, όση περισσότερη τριβή έχει κανείς, τόσο περισσότερη εξοικείωση αποκτά με τη σκηνή και την έκθεση σε αυτή. Μπορώ να πω πως πλέον απολαμβάνω και βιώνω εξ ολοκλήρου κάθε παράσταση, σαν να πρόκειται για ένα καινούριο ταξίδι και πλέον φλερτάρω με την εναλλαγή των ρυθμών και τη θεατρικότητα! Το φετινό μου ταξίδι έχει τίτλο «Σαν πέσει η νύχτα». Η νύχτα πάντα με γοήτευε. Ίσως γιατί έβλεπα στους ίδιους ανθρώπους, να ξετυλίγονται άλλα χαρακτηριστικά μέσα στην ατμόσφαιρα της νύχτας. Πιο ελεύθερους,πιο ερωτικούς,πιο μυστηριώδεις ακόμη. Νομίζω πως η νύχτα έχει μια σαγηνευτική επιρροή πάνω μας κι ήθελα πολύ να παίξω μουσικά με όλες τις αισθήσεις που αγγίζει.

screen-shot-2017-01-25-at-21-47-15

Photo: Fotis Natsioulis/Φώτης Νατσιούλης

Έχεις στη ζωή σου πρότυπα, εμπνευστές;

Μα φυσικά! Σε κάθε πτυχή της ζωής μου, θα βρεις την επίδραση κάποιου προτύπου. Είτε αυτό προέρχεται από το οικογενειακό, είτε το επαγγελματικό, το φιλικό περιβάλλον, είτε από ανθρώπους που παρακολουθούμε και θαυμάζουμε. Ο μεγάλος μου εσωτερικός εμπνευστής είναι ο Μάνος Χατζιδάκις και το έργο του,το οποίο με κινητοποίησε από την παιδική μου ηλικία και  διαμόρφωσε την αισθητική μου στο μεγαλύτερο βαθμό. Κι όχι μόνο στη μουσική,γενικά στη ζωή μου.

Έπειτα, ο μαέστρος μου στη Χορωδία, ο δάσκαλος μου, ο Δημήτρης ο Καρβούνης, που του χρωστώ πολλά, καθώς με παρέλαβε μικρό παιδάκι και μου έμαθε μουσική. Πέρα από το ρεπερτόριο και τις πολύτιμες εμπειρίες που μου χάρισε,με δίδαξε πάνω απ ολα το σεβασμό με τον οποίο πρέπει να στέκομαι απέναντι στα τραγούδια και τους συνθέτες και να βλέπω τη μουσική μέσα από την αγάπη και την τρυφερότητα που την έβλεπαν τα μάτια του.

Από κει και πέρα δεν έκανα ποτέ τη σκέψη να μοιάσω σε καποιον τραγουδιστή.Είναι πολλοί όμως αυτοί που εκτιμώ,είτε για τη φωνή τους, είτε για το ήθος τους,είτε για τις ιδέες τους και τη σπουδαία πορεία τους. Μία από αυτούς είναι η Νένα Βενετσάνου,την οποία τυχαίνει να γνωρίζω και να ξεχωρίζω για όλους τους παραπάνω  λόγους.

Πνεύμα ασύχαστο! Χορωδίες, μαθητικές παραστάσεις, χορός, ωδείο, συναυλίες κι από την άλλη η Νομική. Πώς επηρεάζει η συνύπαρξη αυτών των δύο στοιχείων τη ζωή σου; Ποιο είναι αυτό που τελικά επιλέγεις;

Σίγουρα η συμμετοχή σε όλα αυτές τις δραστηριότητες και ιδίως στη Χορωδία, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξή μου. Αρκετά συχνά σκέφτομαι πως θα ήμουν χωρίς τη νομική κι αν εν τέλει ήταν η προσήκουσα επιλογή για μένα. Πιστεύω πως διαμορφωνόμαστε μέσα από τα βιώματα μας. Η συγκεκριμένη σπουδή προφανέστατα, έχει διαμορφώσει αυτό που είμαι τώρα, είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου και της προσωπικότητας μου και νομίζω ότι αποτυπώνεται και στη μουσική αυτό. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο αυτό που λέω… Δεν εννοώ ότι τραγουδάω σαν να αγορεύω προφανώς. Είναι απλώς ένα στοιχείο συνυφασμένο με τη γενικότερη αισθητική και τις επιλογές μου.  Πάντως, σαν Μαριάννα, νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς, έχω αντιφατικά στοιχεία! Είμαι μεν ιδιαίτερα συναισθηματική κι αυθόρμητη, παθιάζομαι κι αφήνομαι στην καρδιά μου να με οδηγήσει, αλλά πολύ συχνά θα με δεις αυστηρή κι  ορθολογίστρια.

Ως προς την επιλογή που ρωτάς, νομίζω ότι όταν υπάρχει διάθεση, διαμορφώνουμε τις συνθήκες για να προσαρμόζουμε τις καταστάσεις στα μέτρα μας. Τελευταία, διανύω μία από τις πιο δημιουργικές μου περιόδους! Φυσικά, η μουσική είναι μια απέραντη θάλασσα, η οποία όμως δεν έχει πάντα νηνεμία και κρύβει πολλούς σκοπέλους. Ωστόσο, μέσα στην όλη φρενίτιδα και μιζέρια, νιώθω εντονότερη την ανάγκη, να εκφράζομαι μέσα από τη μουσική και να το μοιράζομαι αυτό. Νομίζω πως όλοι έχουμε ανάγκη από ρομαντισμό κι  αυθεντική έκφραση!

screen-shot-2017-01-25-at-21-45-10

Photo: Fotis Natsioulis/Φώτης Νατσιούλης

Από μελλοντικά σχέδια; όνειρα;

Εύχομαι να έχει πάντα η μουσική στη ζωή μου τη θέση που της αρμόζει,ούτως ώστε να μην ευτελίζεται και να μην φθίνει μέσα μου.

Από πιο κοντινά σχέδια, έχω προγραμματίσει μια εμφάνιση στην Αθήνα στις 9 Φλεβάρη , το «Σαν πέσει η Νύχτα » στο Άλικον κι εν συνεχεία στις 11 Φλεβάρη το ίδιο project στη Νάουσα. Έπονται εμφανίσεις και σε άλλες πόλεις και στη Θεσσαλονίκη φυσικά! Ελπίζω ο κόσμος να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα μου και να αγαπήσει το πρόγραμμα μου, όπως το κοινό της Θεσσαλονίκης.

 

Aliko/ ΑΛΙΚΟ, Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή, Αθήνα, στάση Μοναστηράκι τηλ. 21 0325 3272, Έναρξη 21.30 μ.μ,  Είσοδος 5 ευρώ.

 

-Θες δεν θες- θα την λατρέψεις

-Θες δεν θες- θα σε ταξιδέψει

Follow her on:

Facebook 

Youtube

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.