Απόψεις, Πολιτική
Σχολιάστε

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Ένας «δάσκαλος» για όλους

Η ομάδα του Thessdenthess συνάντησε στη Λάρισα έναν δάσκαλο με πολιτικές ανησυχίες για μία ειλικρινή συνέντευξη. Ο λόγος για τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο…

Πες μας λίγα λόγια για εσένα

Καταρχάς καλησπέρα σας κι ευχαριστώ για την πρόσκληση. Για μένα να σας πω εν συντομία ότι αποφοίτησα το 2009 από το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης κι έκτοτε δουλεύω ως δάσκαλος  γενικής και ειδικής αγωγής σε διάφορες περιοχές ανά τη χώρα με αρκετά ένσημα σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ταυτόχρονα με την εργασία μου έχω τελειώσει και δύο μεταπτυχιακά. Το πρώτο στην Ειδική Αγωγή με την έρευνά μου να εστιάζει στα παιδιά με απώλεια όρασης και το δεύτερο στην Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Συχνά πηγαίνω σε πανελλήνια ή διεθνή συνέδρια για να ανανεώνω τις γνώσεις μου και να παρουσιάζω τις δικές μου.

Ποια είναι τα όνειρά σου, τι σου αρέσει να κάνεις;

Μου αρέσει πάρα πολύ να βοηθάω τους συνανθρώπους μου. Μπορεί να ακούγεται λίγο κλισέ, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι που αποδεικνύεται στην πράξη. Από τη θέση του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕΠ) λοιπόν μαζί με τα άλλα παιδιά δίνουμε όλον τον ελεύθερό μας χρόνο για διεκδικήσεις που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά μας, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Εκτός από αυτό ο σύλλογός μας επιδεικνύει και κοινωνικό πρόσωπο αφού πριν 15 μέρες δωρίσαμε μεγάλη ποσότητα ρουχισμού στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας, ενώ δρομολογείται ήδη το άνοιγμα τράπεζας αίματος του συλλόγου. Ονειρεύομαι μια πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση για όλους με παιδιά που ξέρουν ότι θα ανταμειφθούν οι κόποι των σπουδών τους ή της τέχνης τους και δεν θα παρακαλάνε για μία εργασία οπουδήποτε και χωρίς όρους. Με ανθρώπους που δεν θα εργάζονται για 400 ευρώ και θα φοβούνται να κάνουν παιδιά, που δε θα ζητιανεύουν στους δρόμους και θα ψάχνουν στα σκουπίδια, που δε θα χάνουν την αξιοπρέπειά τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.  Τα όνειρά μου όπως βλέπεις περιορίζονται στο αυτονόητο για μια σοβαρή, πολιτισμένη χώρα που κυβερνάται από ικανούς ανθρώπους. Δυστυχώς όμως για την Ελλάδα μας φαίνονται όνειρα απατηλά.

Πες μας λίγα λόγια για το πώς είναι να είσαι εκπαιδευτικός;

 Αν αφαιρέσουμε όλα τα κακώς κείμενα τις εκπαίδευσης και εστιάσουμε μόνο στο διδακτικό κομμάτι μπορώ να πω με ενθουσιασμό ότι είναι το ομορφότερο πράγμα στον κόσμο να είσαι δάσκαλος. Να “μεγαλώνεις” τόσα παιδιά κάθε χρόνο. Να τα βλέπεις να αναπτύσσονται πνευματικά.  Να συμμετέχεις στα πρώτα τους γνωστικά βήματα, στην πρώτη λέξη που θα γράψουν, στην πρώτη πρόταση που θα διαβάσουν και να νιώθεις ότι έχεις από εσένα παίρνουν ώθηση. Είναι φοβερό συναίσθημα. Επίσης εξίσου σημαντικό είναι εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης να βλέπεις καθημερινά ότι έχεις βάλει το λιθαράκι σου στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους προς το καλύτερό. Οι συζητήσεις για το ρατσισμό, για την αλληλεγγύη, για την ανθρωπιά, για την ενσυναίσθηση είναι καθημερινές και κρίσιμες σε αυτές τις ηλικίες. Τα παιδιά διαμορφώνουν χαρακτήρα, ρουφάνε τις πληροφορίες σαν σφουγγάρια και νιώθεις περηφάνια όταν εκτός από μορφωμένους ανθρώπους βγάζεις και ανθρώπους με παιδεία. Είναι λοιπόν το καλύτερο επάγγελμα αρκεί να το κάνεις με την καρδιά σου.

Πώς κρίνεις την εκπαιδευτική κατάσταση της χώρας;

Με μία λέξη τραγική! Από το 2009 κι έπειτα έχουμε μηδενικούς διορισμούς και χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις. Κάθε χρονιά ξεκινάει με 20.000 κενά τα οποία αναπληρώνουν οι ίδιοι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο. Ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας μας βλέπει σαν αριθμούς που στοιχίζουμε στον προϋπολογισμό και όχι ως εκπαιδευτικούς. Εμάς δε μας σκέφτεται το ξέρουμε, τα παιδιά όμως; Πέρυσι το σχολείο που πήγα να διδάξω το ανοίξαμε 1 Οκτώβρη. Τα παιδιά δεν πήγαιναν 20 μέρες σχολείο όχι επειδή δεν υπήρχαν δάσκαλοι, αλλά επειδή το Υπουργείο δεν προσλάμβανε δασκάλους. Φέτος η κατάσταση ήταν καλύτερη αλλά και τώρα που κοντεύουμε στον Φεβρουάριο υπάρχουν ακόμα σχεδόν 2.000 παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη. Εκπαιδευτικοί υπάρχουν, όμως δεν υπάρχουν λεφτά για την παιδεία. Αυτό είναι το πιο λυπηρό. Σε μια χώρα που βολεύονται γνωστοί και συγγενείς να μην δίνονται τα απαραίτητα χρήματα για την παιδεία, και μάλιστα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, και με την υγεία.

Με τα κοινά από πότε και πώς ασχολήθηκες;

Μου αρέσει πάρα πολύ να ασχολούμαι με τα κοινά κι έτσι τον Ιούνιο του 2014 ήμουν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Τεμπών από όπου κατάγεται ο πατέρας μου. Την επόμενη χρονιά μια ομάδα εκπαιδευτικών διεκδικήσαμε και κερδίσαμε να αφαιρεθούν δύο άδικες τροπολογίες από το Πολυνομοσχέδιο του κ. Κουράκη που εν τέλει δεν κατατέθηκε ποτέ και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε επίσημο σύλλογο για να διεκδικούμε πιο σθεναρά τα δικαιώματά μας. Αυτή τη στιγμή, με μόνο έξι μήνες από την ίδρυσή του, ο ΠΣΑΕΠ είναι ο μεγαλύτερος πανελλήνιος σύλλογος πρωτοβάθμιας και έχω την τιμή να είμαι προσωρινός πρόεδρός του.

Συγκεκριμένα με την πολιτική;

Τον Αύγουστο του 2015 και αφού είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές απηυδισμένος από την κατρακύλα της χώρας και από τους πολιτικούς που  μας οδήγησαν εδώ που μας έχουν οδηγήσει, ήρθα σε επαφή με τον Β. Λεβέντη έναν άνθρωπο που εκτιμούσα για τις γνώσεις, τις θέσεις και τη διορατικότητα του πριν τον γνωρίσω. Στη συνάντηση που είχαμε μου εξήγησε τις θέσεις τις Ένωσης Κεντρώων τις οποίες ενστερνίστηκα. Εκτός από το βιογραφικό μου προφανώς “είδε” στο πρόσωπό μου χαρακτηριστικά που δεν περιγράφονται σε δύο σελίδες χαρτί κι έτσι με τίμησε στην τρίτη θέση των ψηφοδελτίων του νομού Λάρισας στις εκλογές.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

 Πιστεύω ακράδαντα ότι οι νέοι άνθρωποι της κοινωνίας μας με παιδεία, μόρφωση και ηθική πρέπει να πάρουν τα ηνία της χώρας. Το σαθρό πολιτικό σύστημα θα αλλάξει μόνο αν τέτοιοι άνθρωποι γίνουν η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με τους κομματικοθρεμμένους άεργους πολιτικούς στους οποίους αφήνουμε τις τύχες της χώρας μας, τις τύχες της γενιάς μας και αυτών που θα ακολουθήσουν. Πολιτικοί που ψεύδονται ασύστολα, που τοποθετούν το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον πάνω από αυτό της χώρας. Πολιτικοί που δεν σκέφτονται τον φτωχό άνθρωπο, τον μικρομεσαίο, τον άνεργο που προσπαθεί να επιβιώσει γιατί δεν υπήρξαν ποτέ σε αυτήν την κατηγορία. Αν θέλετε να σας απαντήσω ειλικρινά για τα σχέδιά μου σας λέω ότι αυτή τη στιγμή δίνω όλο μου το είναι στα παιδιά μου στο σχολείο και στην προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος για όλα τα παραπάνω που ανέφερα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Φυσικά στις επόμενες εκλογές θα θέσω την υποψηφιότητα στο νομό Λάρισας ζητώντας από τους ανθρώπους της κοινωνίας που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγαπώ να εμπιστευθούν έναν καθαρό, ειλικρινή, αυθεντικό, έναν δικό τους άνθρωπο, για να εκπροσωπήσει την πόλη της Λάρισας και όλο τον νομό στην επόμενη Βουλή.

Για το λόγο αυτό πρόσφατα δημιούργησα και τη δική μου ιστοσελίδα η οποία είναι www.anagnostopoulosgiorgos.gr, ώστε να μπορούν να με γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι του νομού Λάρισας, να ενημερωθούν για τις δράσεις μου και τις απόψεις μου για όλα τα θέματα της χώρας, να καταθέσουν τις απόψεις τους και γενικότερα να υπάρξει μία αλληλεπίδραση η οποία – γιατί όχι – να οδηγήσει σε ανατροφοδότηση.

16358749_10212149271586078_1770901858_n

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.