Special articles
Σχόλια 2

Αφιέρωμα στον Ανδρέα Οικονόμου

Η δημιουργική ομάδα του Thessdenthess ξαναχτυπά με αφιέρωμα διότι το πνεύμα στις μέρας μας αδυνατεί! Το συγκεκριμένο αφιέρωμα έχει ως έρεισμα έναν Άνθρωπο της Μακεδονίας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης. Μπορεί να έχει περίπου 4000 διαδικτυακούς φίλους ωστόσο στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος! Συγκεντρώνει όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά ώστε να αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια πνευματική όαση στις μέρες μας. Ο λόγος για τον Ανδρέα Οικονόμου.

Ο Ανδρέας Οικονόμου γεννήθηκε το 1956 στην Περιστερά Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Μαθηματικά και Ψυχολογία στη Θεσσαλονίκη και το Παρίσι. Εξειδικεύτηκε στα Καθαρά Μαθηματικά, τη Διδακτική των Μαθηματικών και την Εξελικτική Ψυχολογία. Έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου και είναι Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Ενηλίκων του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.

Επιπλέον, διαθέτει πλούσια διδακτική εμπειρία: δίδαξε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στο ΑΤΕΙΘ Μαθηματικά, συνεργάστηκε με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και δίδαξε σε δεκάδες προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Διαθέτει, επίσης, σημαντική ερευνητική εμπειρία συμμετέχοντας σε διεθνή και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα και έχοντας δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία.

Σήμερα διδάσκει Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Συμβουλευτική στην

Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

(Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στη Θεσσαλονίκη.

Στην προσωπική του σελίδα oiko.wordpress.com επικοινωνεί με τους φοιτητές του, τους φίλους του, αλλά και με όσους ενδιαφέρονται και εργάζονται για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. Στον ελεύθερο χρόνο του ενδιαφέρεται ενεργά για τη διατήρηση της φυτικής βιοποικιλότητας και την πολιτική επιμόρφωση.

Στην συνέχεια ακολουθούν ορισμένες φωτογραφίες από τις δράσεις του:

Ο κ. Οικονόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών

Ο κ. Οικονόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών

Ο κ. Οικονόμου στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

Ο κ. Οικονόμου στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

Ο κ. Οικονόμου στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

Ο κ. Οικονόμου στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

Ο κ. Οικονόμου στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

Ο κ. Οικονόμου στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

Περνώντας διαγωνίως τις σκέψεις του μέσα από την ελεύθερη έκφραση του στο site του, μπορείς να διακρίνεις τις ευαισθησίες του, τους προβληματισμούς του, τα ενδιαφέροντα του αλλά και την κυρίως την αισιοδοξία του και την αγάπη για την ζωή. Το site αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και ένα ψυχογράφημά του!

Αξίζει να σημειωθεί πως αγαπημένος του φιλόσοφος είναι ο Ουμπέρτο Έκο, o οποίος υπήρξε αντικειμενικά κορυφαίος διανοούμενος και σημειολόγος. Αποτελούσε πηγή σκέψης, έμπνευσης και δημιουργικής γραφής. Ωστόσο, ο κύριος Οικονόμου συνεχίζει να συμβάλει στο πεδίο της διανόησης παραθέτοντας άρθρα και στοχασμούς στο site του παροτρύνοντας τους αναγνώστες του για εγρήγορση, προβληματισμό και δράση.

Στο πλαίσιο της αντάρας των καιρών αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την συγκεκριμένη αναφορά στον Ανδρέα Οικονόμου διότι δεν χρειάζεται κάποιος να φύγει από αυτή την ζωή προκειμένου να αναλογιστούμε την αξία του. Ως εκ τούτου ο κύριος σκοπός του αφιερώματος είναι η αναγνώριση της αξίας του ως προς την επιστήμη και την κοινωνία αλλά και ως ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συνεισφορά του σ’ όλα τα ανωτέρω. Αποτελεί έναν σύγχρονο μέντορα της παιδαγωγικής και ένα παράδειγμα δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης.

***Τέλος, θα επανέλθουμε στο εγγύς μέλλον με συνέντευξη-συζήτηση μαζί του διότι η επικαιρότητα και οι μέρες το επιτάσσουν.

2 Comments

  1. Παράθεμα: Σημαντικοί ομιλητές στην διημερίδα για την Πολιτιστική Κληρονομιά που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πιερία από τον Δήμο Κ

  2. Παράθεμα: Σημαντικοί ομιλητές στην διημερίδα για την Πολιτιστική Κληρονομιά που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πιερία από τον Δήμο Κ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.